Llop de riu

Barbatula hispanica

El llop de riu és un peix de petita mida, que no supera els 12 cm de longitud. El cos és allargat, la boca és ínfera i està envoltada de tres parells de barbetes. La coloració del cos és marronosa, amb taques fosques irregulars per tot el cos i les aletes.

Es distribueix pel nord de la península Ibèrica, principalment a la conca de l’Ebre. A Catalunya la trobem a la conca del Segre.

Habita els trams mitjans i alts dels rius, en zones de corrent moderats i poc profundes. És un peix bentònic que viu entre les pedres del fons. S’alimenten d’invertebrats, principalment larves d’insectes, però també poden ingerir algues i detritus.

Les seves poblacions es mantenen estables, però és sensible a la contaminació i alteracions de l’hàbitat.

Distribució

Llop de riu europeu

Barbatula barbatula

El llop de riu europeu té un cos allargat que no supera els 12 cm de longitud. Els ulls són petits i la boca està envoltada per tres parells de barbetes. La coloració és marró groguenca, amb taques fosques irregulars.

Es distribueix per bona part d’Europa i Rússia. A Catalunya ha estat introduït en diverses conques de les comarques de Girona i possiblement també al riu Segre.

Viu en els trams mitjans dels rius, en aigües corrents i poc profundes. S’amaga entre les pedres dels fons i tendeix a ser més actiu durant la nit. S’alimenten d’invertebrats principalment, però també poden ingerir algues.

Pot generar algun tipus d’impacte en competir pels recursos tròfics amb algunes espècies autòctones.

Distribució