Llopet de riu

Cobitis paludica

Té una longitud màxima de 12 cm, essent les femelles més grans que els mascles. El cos és allargat, i la boca està vorejada de tres parells de barbetes. Presenta al llarg del cos quatre fileres de taques fosques longitudinals.

És una espècie endèmica de la península Ibèrica, on es troba principalment a les conques del centre i sud de la península. A Catalunya és rara, estant present a la zona del delta de l’Ebre i a la conca del Matarranya, però les poblacions són molt poc abundants. Està introduïda a les conques del Besòs i el Ter.

Habita a les parts mitjanes i baixes dels rius, en zones poc fondes i de poc corrent. Viu a prop del substrat, amagada entre la vegetació o enterrada en substrats tous. L’aliment principal són els invertebrats, però també pot ingerir algues i detrits orgànics.

Es troba en regressió per diversos impactes com la introducció d’espècies exòtiques i les alteracions de l’hàbitat fluvial.

Distribució

Llopet ibèric

Cobitis calderoni

Peix petit de menys de 10 cm de longitud. El cos és molt allargat i prim. Tres parells de barbetes curtes al voltant de la boca. Al llarg del cos presenta quatre fileres longitudinals de taques fosques.

És una espècie endèmica de la península Ibèrica que es distribueix per les conques de l’Ebre, Duero i Tajo. A Catalunya apareix molt esporàdicament al tram baix del riu Segre prop de la confluència amb el riu Cinca, on és relativament freqüent.

És una espècie bentònica que prefereix zones poc fondes i de corrent lent. S’alimenta d’invertebrats.

És una espècie en forta regressió, ja que és sensible a diversos tipus d’impactes.

Distribució

Llopet de riu italià

Cobitis bilineata

És una espècie de mida petita, no supera els 12 cm de longitud. Té un cos allargat i els ulls petits. La boca presenta tres parells de barbetes. La coloració del cos presenta algunes fileres de taques fosques

És una espècie originària de les conques que vessen a la zona nord de l’Adriàtic, des d’Itàlia a Croàcia. A Catalunya està introduïda a la capçalera del riu Terri, en l’entorn de l’estany de Banyoles.

És una espècie bentònica que s’alimenta d’invertebrats i algues.

Distribució