Conservació
A Catalunya hi ha diferents legislacions que tenen com a objectiu la protecció dels peixos i dels seus hàbitats, però la realitat és que no sempre ajuden a protegir-los de forma efectiva i moltes espècies continuen en regressió. Les lleis no solen aplicar-se amb fermesa quan es tracta de la destrucció de l’hàbitat, l’extracció d’aigua o la construcció de preses. No hi ha precedents de què la presència d’espècies amenaçades de peixos hagin aturat la construcció de preses o projectes on s’extreu aigua dels rius. Per tant, hi ha una necessitat urgent de conscienciació a tots els nivells sobre la conservació de la biodiversitat de les aigües continentals, especialment pel que fa a les espècies amenaçades.
Mesures de conservació
Els embassaments i les alteracions hidrològiques produeixen una regressió de les espècies autòctones i la proliferació de les espècies invasores, les quals viuen millor en rius regulats o aigües sense corrent. Per tant, la restauració del règim hidrològic natural de cada riu i la reducció de les extraccions d’aigua afavoriria la recuperació d’espècies autòctones. Això implica gestionar els regs de l’agricultura i les derivacions de cabal per a la producció hidroelèctrica tenint en compte les necessitats dels peixos i els altres organismes aquàtics.
La solució a la falta de connectivitat fluvial que causen les preses i assuts és un aspecte complex. La instal·lació de dispositius de pas per a peixos és una de les actuacions possibles, però sovint són poc eficaços i moltes espècies no poden utilitzar-los adequadament. Una alternativa millor és l’eliminació d’infraestructures obsoletes, però també és una solució costosa i a vegades no lliure d’efectes no desitjats, com la dispersió d’espècies invasores aigües amunt un cop eliminada la barrera.
La contaminació produïda per l’abocament d’aigües residuals urbanes i industrials ha estat tradicionalment un dels principals problemes dels nostres rius. No obstant això, en general la qualitat de l’aigua ha millorat força els darrers anys amb la construcció d’EDARs (estacions depuradores d’aigües residuals). En els rius on la contaminació encara és un problema, caldria seguir millorant els sistemes de depuració.
Les espècies invasores són de molt difícil erradicació, però es poden dur a terme projectes de control de les seves poblacions, com ja s’ha fet en alguns indrets com l’estany de Banyoles. També cal extremar els esforços per evitar que es facin noves introduccions o s’augmenti la dispersió de les espècies ja introduïdes.
Recerca científica
Les investigacions de camp són essencials per tal d’obtenir dades actualitzades sobre la distribució de les espècies i les seves tendències en abundància. No obstant això, els recursos destinats a la recerca en peixos continentals han estat escassos, la qual cosa ha dificultat conèixer amb precisió l’estat de les poblacions i quins són els factors principals que en causen el mal estat de conservació. La millora d’aquest coneixement ajudaria a fer més efectius els esforços i recursos destinats a la conservació dels peixos autòctons. En aquest sentit, cal dir que la Directiva Marc de l’Aigua, una regulació d’àmbit europeu posada en marxa l’any 2000 i que té com a finalitat garantir el bon estat ecològic de les aigües continentals, ha produït una notable millora de l’estat de molts rius. A més, també ha permès generar una gran quantitat de dades sobre peixos i altres organismes aquàtics dels quals es tenia poca informació.
Divulgació
La difusió de coneixements, l’educació i la conscienciació ambiental és imprescindible per la conservació dels nostres peixos. Però la biodiversitat de peixos d’aigua dolça ha estat generalment poc documentada a Catalunya, amb informació dispersa i sovint obsoleta. La majoria de la gent no coneix els peixos que viuen als nostres rius ni el seu mal estat de conservació. Per millorar aquest aspecte, diverses investigacions han permès clarificar en els últims anys el panorama de la taxonomia i fruit d’això s’ha elaborat una guia de camp que inclou imatges de qualitat i informació sobre la distribució, ecologia i la identificació de les espècies.