Carpí daurat

Carassius auratus

El carpí daurat pot arribar a mesurar uns 40 cm, encara que normalment és més petit. Té un cos robust recobert d’escates grosses. Es diferencia de la carpa per no tenir barbetes a la boca. La coloració és marró-daurada, però hi ha moltes varietats ornamentals de carpins, que prenen colors vermells o ataronjats, i a vegades blanc groguenc, negre i combinacions de tots aquests colors.

El carpí daurat és originari d’Àsia central i oriental i ha estat introduït en molts països del món. La distribució a Catalunya és discontinua, però en major o menor mesura apareix a la majoria de conques, tot i que en general en baixa abundància.

Té preferència per les aigües estancades o de curs lent, amb abundant vegetació aquàtica. Resisteix aigües una mica contaminades i poc d’oxigen. S’alimenta de plantes, algues, insectes i d’altres invertebrats.

El carpí daurat pot causar efectes ecològics adversos per competència amb les espècies autòctones.

Distribució

Carpí

Carassius gibelio

El carpí pot arribar a una mida màxima d’uns 40 cm i uns 3 kg de pes. La morfologia és molt semblant al carpí vermell, i bàsicament es diferencia per una coloració més platejada.

És originari del centre i nord d’Europa, i l’oest d’Àsia. Està introduït a Catalunya, però la distribució és poc coneguda per la dificultat de diferenciar-lo del carpí daurat.

Habita en llacs, embassaments i rius de curs lent i abundant vegetació aquàtica. És una espècie omnívora que s’alimenta d’invertebrats, plantes, algues i detrits.

Distribució