Gobi ibèric

Gobio lozanoi

El gobi ibèric arriba a una mida màxima d’uns 14 cm. El cos és allargat amb la part ventral aplanada. La boca està dirigida cap avall i hi té un parell de barbetes. El cos té una coloració platejada i està recorregut per una sèrie de taques fosques arrodonides.

Es distribueix originàriament pel sud-oest de França i alguns rius del País Basc. A Catalunya es troba introduït a la conca de l’Ebre i afluents.

Pot viure en tota mena d’ambients, però prefereix els trams mitjans dels rius, amb substrats tous de sorra o grava. És un peix gregari, que s’alimenta d’invertebrats bentònics, algues i matèria orgànica.

Pot competir amb les espècies autòctones i, per aquest motiu, es considera una espècie perjudicial.

Distribució

Gobi occità

Gobio occitaniae

És un peix de petita mida que mesura fins a uns 12 cm de longitud. Té el cos allargat, amb la part ventral aplanada. Al voltant de la boca hi té un parell de barbetes. Al llarg del cos tenen una sèrie de taques fosques.

La seva àrea de distribució natural inclou la major part del sud de França. A Catalunya és introduïda i és present al Segre, Llobregat, Fluvià i Muga.

Habita en els trams mitjans dels rius, en zones de corrents moderats i fons sorrencs o de grava. Es nodreix d’invertebrats i ocasionalment d’algues i matèria orgànica.

És un peix prolífic que pot causar impactes sobre les espècies autòctones per competència.

Distribució