Truita irisada

Oncorhynchus mykiss

La truita irisada assoleix normalment unes mides  de 25 a 30 cm, però en els rius més grans i productius pot arribar a superar els 60 cm de longitud. Té punts negres al dors, al cap i a les aletes caudal i dorsal. El cos és platejat, una mica verdós, i està recorregut per una banda de color rosa brillant.

És nativa de Nord-amèrica. Ha estat introduïda a gran part del món i és un dels peixos més cultivats en piscifactories. A Catalunya es poden trobar algunes poblacions que es reprodueixen en llibertat a la conca del Llobregat, Francolí, Ter i Segre.

Viu en rius de muntanya d’aigües fredes i oxigenades. La reproducció és més tardana que la de la truita comuna, i té lloc entre febrer i abril. L’alimentació està basada en tota mena d’invertebrats, i els individus més grans són depredadors de peixos.

Pot generar impactes negatius sobre la truita comuna i altres peixos autòctons.

Distribució

Truita de rierol

Salvelinus fontinalis

És un peix de mida mitjana, que a Catalunya no sol arribar als 40 cm. Té una boca gran, amb  dents ben desenvolupades. Les escates són molt petites i poc visibles. El cos és de color verdós, amb petits punts clars i taques marbrenques al dors. A l’època de reproducció la zona ventral es torna de color vermell.

És una espècie nativa d’Amèrica del Nord. Està introduïda en alguns llacs del Pirineu de Lleida i Andorra.

La truita de rierol requereix aigües fredes i oxigenades de rius i llacs d’alta muntanya. Es reprodueix a la tardor. La dieta de la truita de rierol està formada per invertebrats, larves d’amfibis i petits peixos.

Competeix amb la truita comuna en els llocs on conviuen. També impacta negativament sobre les poblacions d’amfibis i invertebrats en els estanys d’alta muntanya.

Distribució

Salvelí alpí

Salvelinus umbla

El salvelí alpí és un peix que pot assolir grans mides, però les poblacions que viuen a Catalunya en general no superen els 30 cm de longitud. El cos és bastant allargat, i està recobert d’escates molt petites. La coloració és grisa-blavosa, amb punts petits de color clar.

Viu en alguns llacs dels Alps, i ha estat introduït a molts llacs pirinencs del vessant francès. A Catalunya únicament es troba en alguns llacs de la Vall d’Aran.

L’hàbitat típic està constituït pels llacs d’alta muntanya d’aigües molt fredes. S’alimenta d’invertebrats i petits peixos.

Distribució